La Cadamont

Tarda fresca a l’eixida de la Cadamont al costat de Lluís Fàbrega.   Passem pel “corredor” i voregem les estances que en el seu dia van ocupar diversos estudiants del Collell. Molts d’aquells estudiants han deixat les seves inicials gravades als marcs de les finestres. Diversos arbres d’aquesta vessant de muntanya guarden també marques d’adolescents. La Cadamont és un mas situat a prop de Ventatjol, sobre el santuari del Collell. A Ventatjol només hi queda un petit cementiri i la cova del Frare, un indret on hi van viure diversos ermitans i lladres de renom. De l’església romànica de Sant Feliu de Ventatjol no en queda ni rastre. Des de l’eixida de la Cadamont descobreixo un retall de la serra de Verdera dins un marc boscós. En un racó, com si tingués vergonya, molí de Roca i Segalars. Sota les feixes del  mas s’estén la vall de Sant Miquel. Lluís Fabrega m’assenyala amb el dit diversos collets: "el collet de Guixeres, el de can Ginestar, el de l’Arn, el de Pujarnol…" Des de la Cadamont es pot arribar a Besalú i a Serinyà.  En Lluís em diu que el camí que venia de Rocacorba cap al Collell passava a prop de la casa i em recorda una anècdota de mossèn Salvador, el rector de Rocacorba. Les seves sortides, a vegades un pèl extravagants, van amanir moltes converses de taula de Ventatjol i Campmajor. Quan baixava de la muntanya cap al Collell solia passar sovint per la Cadamont. Un dia, les dones del mas van descobrir estupefactes com aquell petit home entrava, mirava el rellotge de paret de la sala i marxava per on havia entrat sense obrir ni boca. A la sala del mas hi ha una taula llarga, llarguíssima, feta, segons la gent de la casa de la fusta d’una sola aulina. La taula porta una data: 1799. Vora la taula el pèndol del rellotge continua bategant i les busques que va descobrir ara fa una colla d’anys mossèn Salvador continuen marcant les hores.  Observo el camí que davalla cap a la vall, i descobreixo la figura de mossèn Salvador camí del mas. Porta la sotana polsosa i espellifada i un pensament li balla el cap des de fa estona: entrar a la Cadamont i mirar quina hora és.

[@more@]

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: La Cadamont

  1. Benvolgut ÀNGEL,

    Em penso que no et conec ni tu tampoc em deus conèixer. Jo sóc el fill de la noia de Cal Sabater de Falgons. M’ha fet molta il·lusió descobrir el teu bloc. Et llegiré. Jo tinc un bloc des de fa poc precisament sobre Falgons i sobre llengua. A veure què et sembla.

Els comentaris estan tancats.