Femta groguenca

  

Alguns articulistes d’alguns diaris comarcals http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008112200_4_299860__Opinio-Histories-historietes sovint posen al mateix sac alguns motius etnopoètics  tan fascinants de la nostra comarca com la llegenda de sant Mer i el drac, en Morgat i els seus bous amb fets com l’atemptat de Terra Lliure, el naufragi de l’Oca, la polèmica del boiximà, l’espoli de l’arqueta… Lamentable. Els fets reals poden esdevenir textos etnopoètics però perquè formin part d’aquest art verbal cal, primer de tot, que presentin unes característiques determinades. El periodista d’opinió sovint és capaç de posar en el mateix sac els bous d’en Morgat i els ofegats de l’Oca. Cal criticar aquesta tria i aquesta relació de manera contundent, sobretot, si l’articulista deixa de banda- ben segur per ignorància- altres motius llegendaris ben interessants com poden ser les aloges, personatges llegendaris que personifiquen molt bé l’esperit i la màgia d’una comarca d’aigua com és el Pla de l’Estany.  Jacint Verdaguer les descobrí amb fascinació i el pioner de la prehistòria al nostre país, Pere Alsius, les estudià per trobar-hi els cants de les races neolítiques. L’articulista d’opinió del diari comarcal no esmenta tampoc la llegenda del castell enfonsat, la història que ben segur amaga episodis de la història banyolina i que és una llegenda molt interessant. L’article, doncs, es lamentable i demostra en certa manera la ignorància que professen alguns autors vers les llegendes de la nostra comarca, tenyint els seus articles d’una grogor fètida i inconsistent.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.