La vida dels avis

"Era el mes de juliol de l’any 1946. Nosaltres érem petits i vivíem a pagès. En el poble només hi havia una moto (BCA) i poques vegades passaven cotxes. Esperàvem amb il·lusió la màquina de batre, tirada per un tractor. Anava de casa en casa a batre aquelles garbes apilonades a la garbera. En aquella època era la forma més moderna de separar el gra de blat de la palla. L’acompanyaven tres homes: un era l’encarregat del tractor, l’altre el de tirar garbes al trill i el tercer col·locava els sacs a la part lateral per on sortia el gra. Mentre funcionava la màquina es necessitaven altres treballadors per traginar els sacs, acostar i tallar les garbes i fer el paller. Aquest darrer era el treball més dur perquè et feia treballava sota un núvol de pol. Calia portar ulleres i un mocador lligat a la cara.

El dia de batre era una festa on es menjava rostit i "platillo" de bolets. Es bevia anís i moscatell. Les famílies més pobres batien d’una forma més dura i pesada. Estenien les garbes a l’era i feien donar voltes als matxos i eugues per tal que trituressin el blat i així es separés el gra de la palla. Separada la palla, amuntegaven el gra i el boll dins una màquina ventadora de tracció manual i així obtenien el gra."

Josep Pinatella  

 

Màquina de batre feta per en Josep Pinatella i exposada a ca la Brugada de la Plaça Major de Banyoles

 

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.