Pa fet a casa

Com es feia el pa a les cases de pagès?

Mentre l’avi donava bons consells i explicava acudits als néts asseguts a l’escó, a prop del foc, la mare s’havia aixecat molt aviat per pastar el pa. Ara la dona neteja la pastera mentre el forn s’escalfa i crema llenya. Després de dues hores, la pasta ja haurà fermentat i el forn estarà calent. Primer la mestressa passa la farina en un sedàs, que quedarà apilonada dins la pastera. Després la barrejarà amb l’aigua, sal i llevat de força. El llevat de força era un trosset de pasta que es venia a les fleques. Llavors valia dos rals i era una concentració de bactèries que desprenien anhídric carbònic, que feia augmentar el volum de la pasta. De forma manual i amb gran esforç haurà format una pasta que repartirà amb paneres mentre va fermentant, a punt de passar al forn.

(Text, diorama i fotografia de Josep Pinatella)

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.