Fer vi per l’any

"Al Pla de l’Estany eren poques les cases de pagès que tinguessin vinyes per fer el vi de l’any. El mes d’octubre alguns veïns es partien un camionot de raïms i més antigament anaven amb un carro a buscar semals de raïms a l’Empordà. Descarregades les semals es trepitjaven els grans amb els peus i una vegada separat el vi de la ropa es tirava tot junt a la tina i allà bullia durant quatre o cinc dies. Acabat el procés es treia el vi de la tina i es passava a les bótes. Aquesta operació se’n deia  "el transcolar". Era una petita festa i es menjaven arengades i es bevia most. A la tina hi quedava la rapa, aquesta es portava amb semals a la prensa per treure l’últim most. Aquest últim suc era el vi prensat de menys qualitat i es bevia primer perquè no es fes malbé."

Josep Pinatella 

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.